Warm Niel

Een warm Niel betekent dat we ervoor zorgen dat iedereen mee is in onze gemeente en we niemand achterlaten. Inwoners die het moeilijk hebben, ondersteunen met een gericht beleid. We houden vinger aan de pols en zorgen voor laagdrempelige en bereikbare hulplijnen. 

Sociaal beleid

Samen bouwen aan een gezonde en inclusieve toekomst voor iedereen.

In Niel zetten we ons in voor een inclusieve en gezonde gemeenschap waar iedereen gelijke kansen krijgt. Ons sociaal beleid richt zich op het bestrijden van kinderarmoede, het verbeteren van gezondheidszorg, het toegankelijk maken van diensten en het bevorderen van een leefbare woonomgeving. We geloven dat samenwerking met diverse partners en beleidsdomeinen essentieel is om het welzijn van al onze inwoners te bevorderen. Door te investeren in gezondheid, educatie, wonen en werk, bouwen we samen aan een sterke en betrokken gemeenschap waar iedereen zich thuis voelt.

Wat gaan we doen tijdens de volgende legislatuur?

  •  Bestrijding van kinderarmoede blijft een absolute prioriteit. 
  • We zorgen ervoor dat het sociaal huis van Niel de nodige capaciteit heeft om voldoende bereikbaar en beschikbaar te zijn voor inwoners die dat nodig hebben. 
  • We onderzoeken de mogelijkheid om met een buurtkar de wijken in te trekken of op de markt te staan, zodat de Nielenaar die dat nodig heeft, de dienstverlening nog beter weet te vinden. 
  • Het Sociaal Huis van Niel bouwt samenwerkingen uit met verenigingen op het grondgebied die als voelsprieten op het terrein kunnen fungeren. Zo brengen we verdoken problemen bij inwoners nog beter in kaart. 
  • De beste manier om een stabiel leven op te bouwen, is het vinden van een job. We maken werk van een lokaal activeringsbeleid dat mensen begeleidt in de zoektocht naar werk. We gaan daarvoor ook het gesprek aan met lokale bedrijven en handelaren. 
  •  We breiden de huiswerkbegeleiding en de zomerschool verder uit in samenwerking met basisscholen.
  •  We willen dat kinderen meer gaan zwemmen, de frequentie van schoolzwemmen moet omhoog. Niel investeerde al in het intergemeentelijk zwembad DOK3, zodat schoolzwemmen mogelijk bleef. We plukken nu de vruchten daarvan via betere voorwaarden voor onze scholen en maken het aanbod beter kenbaar bij onze scholen. Via flankerend onderwijsbeleid moedigen we de scholen aan om meer te gaan zwemmen. Daarnaast bekijken we of er vanuit DOK3 een start to swim voor kleuters, lagereschoolkinderen, tieners en volwassenen georganiseerd kan worden.
  • We faciliteren de oprichting van een Eerstelijnspraktijk of Gezondheidshuis in Niel voor toegankelijke gezondheidszorg.
  • We dragen ons steentje bij in de aanpak van het huisartsentekort. We willen de vestiging van groeps- en multidisciplinaire praktijken faciliteren door actief mee op zoek te gaan naar geschikte panden en de stedenbouwkundige verordening aan te passen zodat dit mogelijk wordt. 
  • Invoering van een UIT-pas om deelname aan vrijetijdsactiviteiten voor kwetsbare gezinnen te vergemakkelijken

Opgroeien

Elk kind telt in Niel

We willen elk kind de nodige ondersteuning geven van geboorte tot het afstuderen zodat alle kansen kunnen gegeven worden tot de best mogelijke ontwikkeling.

Wat gaan we doen tijdens de volgende legislatuur?

  • We stellen een voltijdse gezinsondersteuner aan die het eerste aanspreekpunt is voor school- en gezinsvragen van onze inwoners. Deze gezinsondersteuner bouwt ook een goede relatie uit met de scholen en andere organisaties, en brengt deze samen in een netwerk. 
  • Voldoende aanbod aan kinderopvang is een basisdienstverlening voor onze inwoners. We merken dat de instroom aan jonge gezinnen in Niel de voorbije jaren serieus is toegenomen. Samen met Vlaanderen nemen we onze regierol op en maken we werk van extra plaatsen in de kinderopvang op ons grondgebied. We bouwen een dienst opgroeien uit binnen ons lokaal bestuur die hierin het voortouw neemt.
  • We maken verder werk van de uitbouw van het Huis van het Kind waar elke Nielenaar terecht kan. 
  • Voor ouders met afwijkende werkuren zorgen we voor flexibele buitenschoolse kinderopvang dichtbij huis. We proberen daarbij om zoveel mogelijk netoverschrijdend samen te werken.
  • We maken werk van een gezinsraad die de gemeente kan adviseren in het gezinsbeleid van de gemeente. 

Onderwijs

Wat gaan we doen tijdens de volgende legislatuur?

  • We zetten in op een sterk flankerend onderwijsbeleid waarmee we alle scholen ondersteunen, zowel financieel als praktisch. 
  • We zorgen voor een vast gemeentelijk aanspreekpunt voor onze scholen dat regelmatig in overleg treedt met hen. Scholen kunnen daar terecht voor zowel praktische problemen als beleidsmatige vragen. 
  • We geloven sterk in de ‘brede school’. We zetten volop in op samenwerking tussen de scholen, de buurt, ouders, de kunstacademie en lokale partners uit sport, cultuur en verenigingen.
  • Schoolinfrastructuur moet optimaal benut worden. Daarom gaan we het gesprek aan met de verschillende scholen op het grondgebied om te bekijken hoe we lokalen nog beter ter beschikking kunnen stellen voor de organisatie van activiteiten van verenigingen of andere lokale actoren.
  • We blijven de zomerschool organiseren. Zo zetten we in op extra onderwijskansen voor leerlingen die daar nood aan hebben. 
  • Samen met de technische school bekijken we een faciliterende rol kunnen spelen bij het duaal leren, bijvoorbeeld door een samenwerking met het bedrijventerrein. 

Senioren

Senioren verdienen een kwaliteitsvolle en fijne oude dag. Onze gemeente moet een een warme thuis bieden voor onze senioren, waarbij ze geholpen worden met dienstverlening op maat en een aanbod dat ontmoeting faciliteert. 

Wat gaan we doen tijdens de volgende legislatuur?

  • We zetten in op toegankelijke en gezonde publieke ruimtes en creëren structurele inspraakmogelijkheden via de seniorenraad. Door te investeren in integrale toegankelijkheid en het versterken van de stem van senioren, bouwen we samen aan een leeftijdsvriendelijke samenleving waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.
  • We introduceren een seniorenbuddy, waarbij vrijwilligers gekoppeld worden aan senioren om hen te ondersteunen bij dagelijkse activiteiten, sociale contacten te bevorderen en eenzaamheid tegen te gaan.
  • We zorgen ervoor dat de bankautomaat beschikbaar blijft in onze gemeente
  • We zorgen voor een eengemaakt oudereninformatiepunt bij de gemeente. 
  • We voorzien een mobiel loket burgerzaken dat bijvoorbeeld in het woonzorgcentrum op regelmatige basis langskomt. Op die manier kunnen onze senioren laagdrempelig gebruik maken van de dienstverlening. 
  • Onze inwoners moeten zo lang mogelijk kwalitatief thuis kunnen wonen. We werken een beleid uit dat mantelzorgers en thuiszorg faciliteert.

Diversiteit en gelijke kansen

In Niel moet iedereen zich welkom en gewaardeerd voelen, ongeacht afkomst, leeftijd, of achtergrond. We zetten sterk in op het bevorderen van diversiteit en het waarborgen van gelijke kansen voor alle inwoners. We willen een inclusieve samenleving creëren waar iedereen de kans krijgt om actief deel te nemen. 

Wat gaan we doen tijdens de volgende legislatuur?

  • We organiseren informatiedagen waarop jeugd- en sportverenigingen hun aanbod kunnen voorstellen, zodat alle kinderen en jongeren, ongeacht hun achtergrond, de kans krijgen om kennis te maken met sport en actief deel te nemen aan het verenigingsleven. 
  • We voorzien de nodige middelen om een voltijdse intergemeentelijke diversiteitsmedewerker aan te stellen. Deze persoon coördineert projecten zoals het participatietraject voor inburgeraars en Plan Samenleven, en volgt diversiteit initiatieven op binnen de gemeente.
  • Elke nieuwkomer in Niel krijgt een buddy toegewezen. Deze buddy helpt hen om wegwijs te worden en zich sneller thuis te voelen in onze gemeente.
  • We bieden anderstaligen oefenkansen om hun Nederlands te verbeteren via “Babbelmaatjes” in het buurthuis.